Як приготувати хріновуху на спирту в домашніх умовах?

Як приготувати хріновуху на спирту в домашніх умовах?

Спиртова настоянка на корені хрону, багато років популярна, завдяки своєму чудовому смаку та масі корисних якостей. Хріновуха на спирту виходить трохи солодкуватою, одночасно досить ядреною і досить гострою, тому припала до душі навіть прискіпливим шанувальникам спиртних напоїв.

Розглянемо найбільш відомі рецепти хріновухи на спирту, дізнаємося про корисні якості та правила зберігання цього напою.

Інгредієнти для домашньої хріновухи на спирту

  1. Корінь хрону. Для виготовлення продукту підійде корінь у будь-якому вигляді. Будь-який варіант надасть напою неповторний присмак, однак найкращим варіантом буде свіжий корінь, який був заготовлений на початку осені.
  2. Спиртова основа. Ідеальним вважається розведений спирт, найкраще марки «Пшенична сльоза» або «Альфа», які не мають ніякого присмаку завдяки високому очищенню, а значить, не зможуть перебити особливий смак напою. Взагалі для виробництва настоянки цілком підійде будь-який алкоголь із міцністю в 40-45º.
  3. Прянощі та спеції. Домашня хріновуха на спирту іноді готується з додаванням перцю, імбирного кореня, часнику, гвоздики, кориці, листя вишні або смородини, проте подібний рецепт припаде до душі любителям гостріше, оскільки класична настоянка незрівнянно м'якша за звичайну перцівку та інші напої. Набір спецій буде цілком доречний, якщо за основу використовується самогон - вони чудово крадуть специфічний аромат та присмак. Не варто додавати їх усі й одразу, потрібно спробувати для початку на невеликих порціях.
  4. Мед. Щоб створити смачний продукт, обов'язково знадобиться мед, який дає особливий смак і пом'якшує гостроту.

Рецепти хріновухи на спирту в домашніх умовах

Існує безліч рецептів того, як можна зробити хріновуху. Завдяки різному набору компонентів напій може вийти трохи гіркуватим, якщо покласти більше імбиру та перцю, або більш солодкуватим та м'яким, якщо додати ванілін, фрукти та мед.

Найпопулярніші рецепти домашньої хріновухи розглянемо нижче.

Класична хріновуха на спирту

Рецепт хріновухи на спирту з медом

В ідеальному напої не повинно бути додаткових інгредієнтів, крім основних – меду та хрону. При цьому, якщо влити трохи лимонного соку, він суттєво покращить смакові характеристики, а прянощі зроблять цей смак ще багатшим. Ось звичайнісінький рецепт хреновухи на основі спирту, що не вимагає особливих навичок або рідкісних інгредієнтів.

Потрібно:

  • 500 мілілітрів питного спирту з міцністю до 40-50%;
  • корінь хрону, приблизно 10 сантиметрів;
  • приблизно 2 ч. л. натурального меду;
  • лимонний сік - 2 ст. л.

Процес виготовлення:

  1. Очистіть хрін та наріжте на невеликі шматочки. Якщо готується настоянка від застуди, хрін краще натерти теркою.
  2. Скласти шматочки в ємність, додавши мед і лимонний сік.
  3. Додати трохи спирту, ретельно перемішати, після чого долити інше.
  4. Ємність добре закоркувати, відкласти наполягати в прохолодному і досить темному місці на кілька днів. Іноді перемішувати.
  5. Утворений продукт відцідити крізь сито, або використовувати для цього звичайну марлю. Напій процідити крізь вату, після чого перелити у пляшку.
  6. За кілька днів продукт відпочине, потім його можна вживати з гарною закускою. Настоянка виходить чистою, з трохи жовтуватим відтінком, м'якою, що має особливий аромат.

Як зробити хріновуху зі спирту із прянощами?

Як зробити хріновуху на спирту з прянощами?

Щоб зробити такий напій, знадобиться тільки чистий спирт, жодні спиртовмісні продукти тут не підходять.

Що знадобиться:

  • 1 л питного спирту;
  • лимонна цедра;
  • гвоздика (за бажанням);
  • близько 5 чайних ложок меду;
  • корінь хрону – приблизно 150 грамів;
  • спеції: імбир, кориця та мускатний горіх – по половині чайної ложки.

Порядок приготування:

  1. Щоб зробити хріновуху зі спирту в домашніх умовах, попередньо очистіть корінь, ретельно подрібнити, після чого зрізати лимонну цедру.
  2. Всі компоненти вкласти в ємність, крім меду, додати туди 420 мілілітрів етанолу та 100 мілілітрів звичайної води.
  3. За добу потрібно злити отриманий настій, долити ще 450 мілілітрів спирту та 300 мілілітрів води.
  4. На ранок настоянка рідина знову зливається, після чого доливається до попереднього, додається ще 500 мілілітрів спирту та 600 мілілітрів води. Мед розчиніть у 200 мілілітрах води та відкладіть на відстій.
  5. За добу настій злити, перемішати з попередньою. Долити 500 мілілітрів води, все змішати, віджати крізь марлю.
  6. В отриманий продукт додати медовий настій, відкласти продукт для відстою.

Рецепт домашньої хріновухи з імбиром

Настоянка з хрону з імбиром

Корінь імбиру чудово нейтралізує алкогольний смак, додає готовій настоянці пікантності та гостроти.

Вам потрібно:

  • 2 літри етанолу з міцністю 40-45%;
  • імбир, 50 грамів;
  • 100 г свіжого хрону;
  • лимонний сік;
  • за бажання – листя смородини.

Приготування:

  1. Нарізати на шматочки хрін та корінь імбиру.
  2. Засипати в ємність, після чого долити лимонний сік, а зверху - спирт. Ретельно закоркувати та добре струсити.
  3. Продукт наполягатиме від 2 днів до тижня. Намагайтеся щодня куштувати напій, щоб не допустити перетримки.
  4. Отриманий напій відцідити, закрити пробкою.

Хріновуха з гострим перцем

Готуємо хріновуху з перцем у домашніх умовах

Ідеальний рецепт настоянки для людей, які люблять гостріше.

Що потрібно:

  • 1 літр чистого спирту;
  • дрібно нарізаний корінь свіжого хрону – 1 склянка;
  • перець горошком - 1 ст. л.;
  • гострий червоний засушений перець – кілька штук.

Інструкція з виготовлення:

  1. Всі інгредієнти добре перемішати зі спиртом, прибрати на ніч у досить прохолодне місце.
  2. Вранці скуштувати напій. Якщо смак не дуже насичений, відкласти наполягати ще на кілька днів.
  3. Напій відцідити, заповнити чисту ємність.

Чим корисна настоянка хрону на основі спирту?

Ідеальна настоянка хрону на спирту містить безліч корисних компонентів, тому часто використовується у вигляді лікувального засобу для нормалізації роботи нервової системи, підвищення працездатності, покращення пам'яті.

Велика кількість аскорбінової кислоти у її складі дозволяє використовувати хріновуху для лікування різних інфекцій. Напій ефективно зміцнює судини, підвищує вироблення колагену. Завдяки наявності дубильних речовин, настоянка нормалізує роботу шлунка. Флавоноїди, що є в її складі, активно виводять з організму шкідливі речовини та токсини.

Але не варто забувати, що домашня настоянка може спричинити опік слизової оболонки, якщо перестаратися з кількістю основного компонента. Необхідно бути обережними при наявності проблем зі шлунком і кишківником, хвороб нирок, щитоподібної залози або печінки. У таких випадках потрібна консультація лікаря.

Корисні поради: як правильно приготувати хріновуху

  1. Не варто наполягати продукт надто довго – він вийде надто різким. Щоб позбавитися від різкості, настоянку можна розбавити водою, після цього пропустити через самогонний апарат. Можна додати горілки постійно дегустуючи результат. Надто ядрений смак хріновухи суттєво пом'якшиться, якщо влити ще ложку меду або соку лимона.
  2. Варто врахувати, що справжній вміст спирту в настоянці не можна визначити за допомогою спиртометра, оскільки мед може змінювати густину напою. Крім того, у настоянці будь-якого виду початкова міцність спирту зменшується.
  3. Іноді, щоб приготувати хріновуху на спирті в домашніх умовах, можна застосовувати та чистий спирт із вмістом етанолу в 96%. При цьому у чистому вигляді настій пити не можна. Спочатку спирт використовується для наполягання напою, після чого отриману суміш розбавляють водою до кондиції.
  4. Слід пам'ятати, що для виготовлення хріновухи можна використовувати тільки свіжий корінь хрону, що не має пошкоджень та ознак хвороби.

Де краще зберігати хріновуху на спиртовій основі?

Приготовлена хріновуха на основі спирту найкраще зберігається у темному та прохолодному приміщенні, де температура повітря не перевищує 2-6 градусів тепла. Ідеально для цього підійде холодильник. При цьому вологість не повинна бути вищою за 70%. У таких умовах напій може зберігатись до 3 років.

У кімнатних умовах настоянку потрібно вжити протягом 3-4 місяців. Не варто забувати, що якщо хріновуха стоїть надто довго, вона починає гірчити. Напій буде також придатний до вживання, проте смакові характеристики суттєво погіршаться.

Не менш важливо виключити потрапляння сонячних променів. Відкриту ємність необхідно зберігати в холодильнику, оскільки одним із компонентів напою є мед.