Як зробити домашню настоянку на кедрових горішках?

Як зробити домашню настоянку на кедрових горішках?

Кедрова настойка на спирті (кедрівка) — це не просто ароматний алкогольний напій, а й дієвий лікувальний засіб, який здавна використовують у народній медицині.

У ядрах кедрових горішків міститься безліч корисних речовин. У процесі наполягання вони віддадуть спиртному свої цінні ефірні олії, антиоксиданти, амінокислоти, жирні кислоти омега-3, магній, калій, фосфор і цілий комплекс інших вітамінів.

Навіть, якщо у Вас немає можливості самостійно збирати кедрові горіхи в лісі, їх можна купити на ринку — як в очищеному вигляді, так і в шкаралупі. Їх можна не лише додавати в їжу, а й наполягати на алкоголі, щоб отримати унікальний за своїми корисними властивостями напій.

Далі Ви дізнаєтесь, як приготувати настоянку на кедрових горішках на спирті, горілці або самогоні в домашніх умовах. Технологія настільки проста, що її зможе освоїти навіть початківець домашній винороб.

Вибираємо кедрові горішки для настоянки

Щоб домашня настойка на кедрових горішках вийшла максимально корисною, краще використовувати горіхи поточного року, зібрані в серпні-вересні. До цього періоду горіхи накопичують максимальну кількість вітамінів, мінералів, корисних жирів та амінокислот.

Звертайте увагу на такі моменти:

  1. Для настоянки краще купувати горішки у шкаралупі - так вони довше зберігають усі корисні речовини. В очищених ядрах під дією світла та повітря вітаміни та мінерали швидше руйнуються, хоча зовні такі горіхи виглядають привабливішими.
  2. Колір шкаралупи повинен бути рівним, темно-коричневим або бордовим, з чорною точкою на кінці. Плями, розлучення чи блідо-сірий відтінок свідчать про неправильне тривале зберігання. Особливо небезпечні сліди плісняви – це ознака зіпсованого продукту. Зіпсовані горіхи на смак гіркі. Настоянка з них може бути небезпечною для здоров'я.
  3. Розмір горішків має бути приблизно однаковим. Сильний розкид за розмірами свідчить, що збирання врожаю велося в різних місцях та умовах.
  4. Свіжі щойно зібрані горішки мають бути важкими та виглядати сирими. Легкі та сухі швидше за все зберігалися роками в невідомих умовах. Також цьогорічний урожай повинен вилучати характерний смолистий аромат хвої.

Як приготувати кедрові горіхи?

Перед тим як зробити настоянку на кедрових горішках, з них потрібно видалити надлишок смолистих речовин, що надають різкого присмаку. Для цього:

  • Помістіть горіхи в емальований або керамічний посуд.
  • Залийте окропом.
  • Витримайте 5 хвилин, періодично помішуючи.
  • Злийте воду.

При необхідності повторіть процедуру 2-3 рази, поки вода не перестане набувати темного кольору. Також перед закладкою в настойку всі інгредієнти слід ретельно вимити під проточною водою, щоб уникнути попадання в напій пилу та сторонніх частинок.

Яку спиртову основу взяти для домашньої кедрової настойки?

Кедрова настойка на спирту

Щоб спиртова настойка на кедрових горішках приносила користь, а не шкоду для організму, важливим є правильний вибір алкоголю. Головне правило - це висока якість та безпека. Тоді й сам напій вийде корисним та смачним.

Спирт для настоянки найкраще підійде дорогих сортів, наприклад, етанол «Альфа» або «Пшенична сльоза». Купувати краще у перевірених виробників, які давно на ринку. У жодному разі не використовуйте сумнівний продукт невідомого походження без документів.

Хорошою альтернативою купленому спирту може стати домашній самогон, який пройшов подвійну чи потрійну дистиляцію. Такий самогон не повинен містити сторонніх домішок та сивушних олій, здатних зіпсувати смак та властивості настоянки.

Також часто для настоянок використовують звичайну горілку. При цьому не намагайтеся заощадити – беріть лише перевірені та відомі марки середнього чи високого цінового сегмента. Важливо пам'ятати, що настоювання на горілчаній основі займає більше часу за рахунок нижчого градуса.

Рецепти кедрової настоянки на спирті в домашніх умовах

Розглянемо кілька найкращих рецептів приготування кедрової настойки на спирту, які допоможуть перетворити звичайну горілку або самогон на смачний напій, що зберігає всі корисні властивості кедрових горішків.

Слідуючи простим інструкціям та дотримуючись технології, можна зробити відмінну настоянку своїми руками без спеціального обладнання. Будьте уважні при виборі інгредієнтів і дотримуйтесь рекомендацій — і Ваш напій порадує гостей.

Класичний рецепт кедрівки на спирту

Класичне кедрування на спирту

Розглянемо простий класичний рецепт кедрівки, для якого потрібно мінімум найпростіших компонентів.

Вам знадобиться:

  • Самогон - 800 мг
  • Кедрові горіхи - 1 ст. л.
  • ;Цукровий пісок - 3 ст. л.
  • Дистильована вода - 200 мл

Інструкція з приготування:

  1. Замочуємо горішки в окропі на 5 хвилин, потім зливаємо воду. Для повного видалення смоли та гіркоти повторюємо процедуру 2-3 рази, щоразу заливаючи горіхи свіжим окропом. Після замочування воду краще вилити.
  2. Беремо самогон і додаємо в нього горіхи. Ретельно перемішуємо. Закриваємо ємність щільною кришкою і ставимо настоюватися у темне прохолодне місце на 14 днів.
  3. У процесі наполягання раз на добу необхідно інтенсивно збовтувати кедрову настоянку, щоб горішки рівномірно віддавали корисні речовини спирту.
  4. Після часу додаємо цукор для пом'якшення смаку і розбавляємо водою для потрібної консистенції. Ретельно перемішуємо. Закриваємо та ставимо на 3-4 дні для стабілізації смаку.
  5. Після наполягання проціджуємо готовий напій через марлю або кілька шарів вати, щоб відфільтрувати горіхову масу. Розливаємо по пляшках та прибираємо на зберігання.

Швидкий рецепт домашньої настоянки на кедрових горішках

Настоянка на кедрових горішках в домашніх умовах

Щоб процес приготування пройшов швидше, скористаємося кількома хитрощами, які допоможуть скоротити процес до 1 дня.

Інгредієнти:

  • Спирт, розведений до 60% - 700 мл
  • Подрібнені горішки - 3 ст. л.
  • Цукровий пісок - 3 ст. л.
  • Дистильована вода - 350 мл

Приготування:

  1. Замочуємо горіхи в окропі на 5 хвилин для видалення смоли, потім ретельно просушуємо протягом цілого дня, розсипавши на блюдце одним шаром і періодично перемішуючи. Сушіння потрібне для кращого подрібнення горіхів.
  2. Подрібнюємо повністю висушені горіхи, використовуючи кавомолку або електричну дробарку. Чим дрібніше вийде кедровий порошок, тим швидше та ефективніше пройде процес наполягання.
  3. Беремо самогон і додаємо до нього кедровий порошок. Ретельно збовтуємо та щільно закриваємо кришкою ємність для настоювання.
  4. Ставимо в найтепліше місце з температурою 45-50°С приблизно на добу. Це може бути духовка, включена на мінімальну температуру, підвіконня або тепле горище.
  5. Після часу додаємо цукор для пом'якшення смаку та виливаємо воду, щоб отримати потрібну консистенцію. Даємо настоятися ще кілька годин.
  6. Проціджуємо готову настоянку через марлю, відокремлюючи рідину від горіхової маси. Розливаємо по пляшках і забираємо у прохолодне місце.

Як приготувати настоянку з кедрових горіхів на спирту з медом?

Рецепт кедрової настойки з медом

Для приготування ароматної кедрової настойки з медом, яка порадує корисними властивостями та яскравим смаком, знадобляться такі інгредієнти:

  • 8 літрів спирту, розведеного до 75%
  • Дволітрова банка кедрових горішків у шкаралупі
  • 4 столові ложки подрібненої дубової кори
  • Гвоздика до смаку
  • 250 мілілітрів рідкого бджолиного меду

Покрокова інструкція з приготування:

  1. Для видалення смоли та гіркоти замочуємо кедрові горіхи в окропі на 5 хвилин. Зливаємо воду і повторюємо процедуру 2-3 рази, поки вода не перестане темніти.
  2. Змішуємо вимочені горіхи, дрібно нарізану кору дуба, гвоздику та рідкий мед у великій скляній банці.
  3. Заливаємо отриману суміш спиртом у співвідношенні один до одного. Щільно закриваємо кришкою.
  4. Залишаємо у темному прохолодному місці від 20 до 60 днів (чим довше наполягати, тим більш насиченим буде смак), періодично збовтуючи вміст.
  5. Проціджуємо готову настоянку через марлю, відокремлюючи рідину від твердих частинок.
  6. Розбавляємо отриману рідину водою до міцності 40-45%. Даємо відстоятися протягом 72 годин.

Домашній рецепт кедрової настойки зі спеціями

Народні цілителі стверджують, що ця настойка вважається «напоєм кохання», адже вона підвищує потенцію та чоловіче лібідо. Особливу роль тут грає маралій корінь — сильний природний афродизіак. Приймайте настій із цим компонентом обережно, не більше 10 крапель 3 рази на день перед їдою.

Вам знадобляться:

  • Кедрові горіхи — дволітрова банка
  • Чистий спирт - 8 л
  • Бджолиний мед - 300 г
  • Кори дуба - 3 ст. л.
  • Гвоздика - 3 шт.
  • Маралій корінь - 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Ретельно вимийте та пропарте горіхи.
  2. Помістіть їх у велику банку або сулію, туди ж додайте спеції.
  3. Залийте спиртом і щільно закупоріть.
  4. Настоюйте суміш у темному місці не менше 3 тижнів для отримання насиченого смаку та запаху. При цьому пам'ятайте, що якщо наполягати понад 60 днів, настойка стане надто міцною.
  5. Готовий напій розбавте кип'яченою водою до міцності 42-45%. Процідіть та розлийте по пляшках темного скла.

Як покращити смак кедрівки на спирті?

  • При використанні 40% алкоголю можна наполягати напій до року. Чим довше триватиме процес, тим краще екстрагуються корисні речовини не тільки з твердої шкаралупи кедрових горішків, але і з м'якого ядерця всередині. Таким чином, у настойці накопичується більше корисних для здоров'я вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших біологічно активних сполук.
  • Після фільтрації настоянки обов'язково дайте їй відпочити у темному прохолодному місці не менше 5-12 годин перед розливом у пляшки. Це потрібно для того, щоб усі смакові та ароматичні компоненти повністю перейшли з горіхів у спиртову основу. Якщо відразу після фільтрації розлити настоянку по пляшках, її смак може здатися слабким та невиразним.
  • Для надання настоянці легких тонізуючих властивостей додайте до неї золотий корінь або левзею. Ці трави містять корисні речовини, які надають стимулюючу дію на організм.
  • Щоб смак кедрової настоянки був м'якшим і приємнішим, не сипте горіхи просто в банку. Краще помістіть їх у марлевий або капроновий мішечок, зав'яжіть його та опустіть у спирт.
  • Розливайте готове кедрівку на спирті у пляшки з темного скла. Це допоможе надовго зберегти всі її цінні властивості та уникнути передчасного окислення.