Як зробити домашню настоянку з вишні?

Як зробити домашню настоянку з вишні?

Вишня – ароматна та соковита ягода, що має ніжну кислинку. Вона ідеально гармонує із міцним алкоголем. Вишня не доступна нам цілий рік, як цитрусові, урожай ягід збирають у літній період. Щоб не забути її неповторний букет і аромат у холодну пору, можна приготувати настоянку на спирту.

Найсмачніша вишнева настоянка в домашніх умовах є справжньою класикою серед подібних напоїв. Таку настоянку люблять буквально усі. Приготувати смачний продукт можна, взявши свіжі, заморожені ягоди, з кісточкою та очищені, можна додати вишневе листя або готувати без них. Таких рецептів є безліч.

З'ясуємо, як зробити настоянку з вишні за популярними рецептами для досвідчених і виноробів-початківців.

Як вибрати ягоди для домашньої вишневої настоянки?

Вишня – «швидка» ягода, але її буває дуже багато. Настоянку зазвичай готують у період консервації. Коли не вистачає часу переробити свіжі ягоди, їх можна заморозити, оскільки у такому вигляді вишня також чудово настоюється на алкоголі.

Домашня вишнева настоянка на спирті може готуватися за оригінальними рецептами, де використовується сушена та в'ялена ягода.

Підготовляємо ягоди для приготування вишневої настоянки

Свіжу ягоду потрібно добре вимити. В цьому випадку важливо позбутися сміття, тому підійде холодна вода. Приготування вишневої настоянки в домашніх умовах має на увазі використання якісної сировини, тому вишню потрібно ретельно перебрати, видаливши незрілі, червиві або підгнили ягоди.

Заморожену вишню розморожують при кімнатній температурі. Мікрохвильову піч використовувати не рекомендується – в ній вишня просто звариться.

Отриману після розморожування воду треба злити. Досить непростою є проблема з кісточками. У деяких рецептах потрібно їх видалити, а в інших слід залишити кісточки. Це питання породило масу міфів, оскільки в кісточках присутні токсичні речовини, що утворюють синильну кислоту. Знаходяться вони всередині кісточок, тому якщо їх не пошкоджувати, настоювати ягоди не менше 2 місяців, небезпечні речовини проникнути у напій не зможуть.

З якого алкоголю можна зробити настоянку на вишні?

Щоб зробити домашню настоянку з вишні, використовуються різноманітні види алкоголю. Основна вимога до нього – фортеця не менше 40%. В ідеалі вона повинна досягати 50%, оскільки сік, що додається в напій, а іноді вода або сироп, здатні знизити міцність продукту.

Можна експериментувати з алкоголем, взявши для виробництва текілу, джин чи ром. Звернемо увагу на алкоголь, уже перевірений багаторічним досвідом:

  1. Спирт. Оптимальний варіант для виробництва настоянки – питний спирт. Найкращими вважаються його зернові сорти марки «Пшенична Сльоза» чи «Альфа». Єдиний недолік - необхідність розведення етанолу, що виробляється за 7 днів до приготування напою. Однак існує кілька рецептів настоянки з використанням спирту міцністю 96%.
  2. Горілка. Купувати горілку, упаковану в тетрапак набагато вигідніше, ніж у склі. Краще зупиняти вибір на перевірених виробниках, щоб кінцевий напій не отримав сторонніх присмаків. І звичайно, треба купувати класичну горілку, яка не має жодних смакових добавок.
  3. Самогон. Найекономніший варіант, однак, треба розуміти, що бути впевненим як продукт можна лише, якщо сам його виробляєш. Дуже ризиковано купувати самогон у незнайомих осіб, щоб не завдати шкоди здоров'ю. Слід пам'ятати, що самогон є дистилятом, який може зберегти смак браги, чим суттєво зіпсує смак настоянки.

Рецепти вишневої настоянки на спирті в домашніх умовах

Щоб виготовити напій, знадобиться лише одна ємність, в якій буде проводитися настоювання, та набір компонентів, що залежить від вибору кращого рецепту.

Пропоновані рецепти вишневої настоянки на спирті можуть зробити її насичено пряною, солодкою або трохи пікантною – можливі варіанти на будь-який смак.

Класична настоянка з вишні на спирту

Як зробити настоянку з вишні в домашніх умовах?

Найпростіший рецепт виготовлення напою, найпопулярніший у домашніх виноробів. Зробити настоянку з вишні на спирту можна з 3 інгредієнтів, кінцевий продукт потішить багатим ягідним ароматом.

Можна провести експерименти з рецептом, наприклад вишню роздавити або використовувати цілі ягоди. Якщо хочеться більше терпкості, можна зменшити кількість цукру. І, звичайно, попередньо спирт необхідно розвести.

Що знадобиться:

  • вишня – 1,5 кг;
  • цукор-пісок – 300-500 г;
  • спирт, розведений до 40% – 2 л.

Порядок виготовлення:

  1. Ягоди перебрати та ретельно вимити. Можна їх трохи підв'ялити.
  2. Висипати у скляну ємність, додати цукор. Відкласти приблизно на 3 години.
  3. Додати етанол і добре все змішати.
  4. Накрити та відставити обстоюватися в темному приміщенні з кімнатною температурою.
  5. Період настоювання – не менш як місяць. Напій слід періодично збовтувати.
  6. Кінцевий продукт відфільтрувати, розлити по пляшках, відправити в холодильник на кілька днів.

Домашня спиртова настоянка на вишні з листям

Як зробити настоянку з вишні з листям?

Соковите листя робить аромат сильнішим, лимонна кислота суттєво стабілізує смак. Прекрасний рецепт, щоб зробити вишневу настоянку в домашніх умовах у період неврожаю, якщо сировини недостатньо.

Що знадобиться:

  • вишня – 50 штук;
  • листя – 200 штук;
  • цукор -1,5 кг;
  • спирт, розведений до 40% - 1 літр;
  • лимонна кислота – 1,5 ч. л.;

Як готувати:

  1. Ягоди попередньо вимити разом із листям, за бажання позбутися кісточок. Залити водою, встановити на маленький вогонь і варити приблизно 15 хвилин|мінути|, в кінці відцідити.
  2. Всипати лимонну кислоту та цукор, поварити ще кілька хвилин до повного розчинення цукру.
  3. Отриманий напій охолодити, залити спиртне, потім розлити та добре закоркувати. Для більшого аромату додати свіжі листочки.
  4. Процес настоювання відбувається при кімнатній температурі приблизно 20 днів. Якщо з'явилася каламутня, напій потрібно відфільтрувати.

Настоянка зберігається протягом 2 років у прохолоді та темряві. Фортеця її становить 8-10 градусів.

Рецепт вишневої настоянки з кірками апельсина

Вишнева настоянка на спирту з апельсиновими кірками

З вишнею ідеально поєднуються цитрусові, для виготовлення настоянки знадобляться не фрукти, а лише їхня цедра. Домашня настоянка з вишні не дуже солодка, вона буде трохи терпкою, в міру приємною та освіжаючою.

Компоненти:

  • вишня – 1 кг;
  • апельсини – 3 шт.;
  • цукор – 300 г;
  • спирт – 1 л.

Процес виробництва:

  1. Подрібнити цедру апельсинів.
  2. Вимити вишню та видалити з неї кісточки.
  3. Все скласти в ємність, засипати цукор і налити спирт.
  4. Настоювати в темряві при кімнатній температурі приблизно 30 днів.
  5. Отриманий продукт відфільтрувати, перелити у пляшки. Тримати в холодильнику.

Поради з приготування домашньої настоянки з вишні на спирту

Багато досвідчених виноробів рекомендують попередньо трохи підв'ялити ягоди - це додає їм солодощі. Потрібно включити духовку на 60-80 º і потримати вишню в ній близько 4 годин. Або розкласти ягоди на сонці не кілька днів.

Період настоювання триває від 3 до 6 тижнів. Поспіх у такій справі зовсім недоречний, проте, якщо підвищити температуру витримки до 50-60 º, можна скоротити цей термін. Але в домашніх умовах і без спеціального обладнання досягти цього дуже складно.