З яких видів спирту виробляють горілку в Україні?

З яких видів спирту виробляють горілку в Україні?

До складу звичайної горілки входять лише два інгредієнти – спирт і вода, проте якість напою може бути абсолютно різною, це повною мірою залежить від спирту, що використовується для виробництва, і рівня очищення вже готового продукту.

Тому вартість алкоголю визначається якістю спирту, який використовується для виробництва горілки. Дуже важливо розібратися з якого спирту роблять горілку в Україні, запропонована інформація допоможе у виборі якісного алкогольного продукту.

Які види етилового спирту використовуються для виробництва горілки?

Далеко не кожен усвідомлює, що якість спирту, що використовується, може суттєво відрізнятися, і визначається рівнем проведеного очищення та якістю сировини, що використовується в процесі приготування. Сировиною для виготовлення спирту служать зернові, цукрові буряки, картопля або фрукти.

Для виготовлення елітного спирту високої якості найчастіше використовують пшеницю, жито, при виробництві аналогів нижчої якості беруть буряк або звичайну картоплю.

Види спирту для виробництва горілки поділяються за ДСТУ на цілу низку окремих категорій. Подібна класифікація заснована на якості сировини, що використовується, рівня очищення кінцевого продукту:

  1. Перший сорт. Подібний спирт не підходить для виготовлення алкоголю та не використовується виробниками алкогольних напоїв.
  2. Спирт вищого очищення. Такий продукт виготовляється з картоплі, чистої зернової суміші, буряків, пропорції, що використовуються, можуть бути абсолютно різні. Подібний спирт піддається процесу мінімального очищення, після якого помітний залишок сивушних олій та всіляких домішок. З отриманого етанолу виробляють настоянки та лікери, або бюджетну горілку. Напис на етикетці «спирт вищого очищення» свідчить про низьку якість пропонованого продукту, хоча багатьох може оманити назву такого спирту.
  3. «Екстра». Виготовляється із зерна та картоплі, які беруться у різноманітних пропорціях. Кількість крохмалю не повинна перевищувати 60%. Продукт ретельно очищають, тому у виробленій горілці спостерігається мінімальний відсоток метанолу та інших ефірних сполук. Якість напоїв зі спирту марки «Екстра» можна назвати середньою, виготовлена горілка належить до середнього сегмента цін.
  4. «Люкс». Такий спирт випускають із зерна чи картоплі. Відсотковий склад може бути будь-яким, проте потрібно дотримуватись певної умови – кількість крохмалю не повинна перевищувати 35%. Отриманий напій проходить кілька щаблів фільтрації, у результаті істотно зменшується наявність у складі сторонніх домішок. Алкоголь з етанолу класу «Люкс» входить у сегмент вище середнього.
  5. «Альфа». Сировиною для нього є лише жито чи пшениця. Такий спирт має у своєму складі мінімум домішок та різних добавок. Головна відмінність продукту від інших – низький рівень отруйного метанолу, норма якого в безводному спирті становить 0,003%, тоді як для Люкса нормою є 0,02%.
  6. «Пшенична сльоза». Цілком оригінальна технологія від вчених з України, які розробили якісний аналог етанолу категорії «Альфа». Рівень міцності подібного спирту становить 96,3%, для його виробництва беруться лише тверді сорти пшениці, готовий спирт піддається кільком ступеням очищення. Завдяки своїй ідеальній чистоті використовується для виготовлення алкоголю класу преміум.

З якого спирту роблять горілку в Україні?

Визначити, з якого спирту роблять горілку, дуже складно. Проте існує низка ознак, якими можна оцінити якість виготовленого алкоголю.

Горілка економ-сегмента

Горілка з дешевого спирту

Подібні напої готуються з етилового спирту вищого очищення. Основа фільтрується мінімально, кінцевий продукт містить високий відсоток сивушних олій та різних добавок, серед яких вкрай небезпечний метанол. Подібний напій легко розрізнити за певними ознаками:

  • повна відсутність захисту на тарі;
  • етикетка виготовлена з найпростішого паперу;
  • пляшки звичайної форми радянського зразка.

На думку фахівців, саме такий продукт найчастіше підробляється, саме він несе масову кількість отруєнь. Однак вартість його цілком доступна, тому подібна горілка викликає найжвавіший інтерес у людей, для яких важливіший факт сп'яніння, ніж якість напою, що споживається.

Горілка середнього класу (стандарт)

Горілка зі спирту середнього класу

Спиртні напої такого рівня найпоширеніші на території України, чому сприяє оптимальний баланс ціни та якості. Види етилового спирту для горілки – «Люкс» і «Екстра», які характеризуються досить непоганим рівнем фільтрації. При цьому кожна марка напою має власний смак. Визначити таку горілку можна за такими характеристиками:

  • кілька ступенів захисту, розміщених на етикетці;
  • складна, іноді навіть дещо складна форма ємності.

Цей продукт набагато рідше піддається підробці, оскільки для максимальної схожості з оригінальним продуктом потрібно ціле виробництво. Ідеальний продукт для звичайного споживача.

Горілка преміумкласу

Горілка з преміального харчового спирту

Кожен виробник подібних напоїв такого класу використовує в роботі власні технології та унікальні розробки, а системи очищення, що використовуються, запатентовані, тому кінцевий продукт має свій ні з чим не порівнянний смак.

Виробники високоякісної горілки іноді спонсорують різні заходи, одночасно рекламуючи свою продукцію, яку легко розпізнати за особливими ознаками:

  • оригінальна торгова етикетка з кількома рівнями захисту;
  • дизайнерська форма пляшки (результат роботи цілої команди майстрів).