Як приготувати перцівку в домашніх умовах?

Як приготувати перцівку в домашніх умовах?

Перцівка – найпоширеніша настоянка, що має пекучий і трохи гіркуватий смак. Напій підніме настрій і чудово зігріє за холодної погоди.

Вживається перцівка не тільки як аперитив для збудження апетиту, вона добре показує себе і як лікувальний засіб при застуді. Як і хріновуха, перцівка хороша як зігріваючий напій у зимові холоди, для лікування у вигляді розтирок, і незамінна як спиртне для застілля.

У цій статті розберемося, як зробити перцівку в домашніх умовах. Нижче ми наводимо рецепти домашньої перцівки, яка ідеально збалансована за смаковими характеристиками та ароматичними якостями завдяки гармонійній комбінації натуральних інгредієнтів у її складі.

Чим корисна домашня перцівка на спирті?

Ефективний алкалоїд надає напою цілу масу корисних якостей:

  • стимуляція обміну речовин та поліпшення апетиту;
  • яскраво виражена протизапальна та прогрівальна дія;
  • успішне лікування простудних захворювань;
  • ефективний натуральний анальгетик.

Справжні поціновувачі поважають напій не лише за його лікувальні характеристики. Приготувати домашню перцівку на спирту варто, щоб одержати приплив сил, відчути бадьорість надовго. Цими якостями не має напій, куплений у магазині.

Рецепти перцівки на спирті в домашніх умовах

Класичної рецептури такого напою не існує. Пропонуємо популярні та давно випробувані рецепти перцівки в домашніх умовах, випробувані багатьма виноробами-аматорами.

Рецепт приготування класичної перцевої настоянки

Як приготувати класичну перцівку в домашніх умовах?

Цей спосіб зробити перцеву настоянку в домашніх умовах повністю універсальний і є базовим. На її основі легко винайти свої варіанти настоянки, якщо поекспериментувати з різними добавками та спеціями. Рецепт приготування перцівки не включає мед і інші можливі підсолоджувачі, тому напій вважається істинно чоловічим.

Необхідно:

  • 1 л спиртової основи;
  • стручок гострого перцю;
  • 1 ст. л. гвоздики.

Методика абсолютно нескладна: у ємність потрібно скласти всі компоненти, залити алкоголем, гарненько закоркувати та прибрати в затишне місце на 2 тижні, після чого можна розпочинати дегустацію. Класичний варіант напою має міцність 40-45%, має теплий і приємний посмак з гіркувато-пекучими нотами.

Пряна перцівка з медом та спеціями

Домашня перцівка з медом та спеціями

Основна маса рецептів виготовлення перцівки передбачає виготовлення базового напою без приправ та ароматизаторів. Якщо є бажання зробити домашню перцівку ароматнішою, варто додати набір спецій. Найпопулярніший з варіантів включає:

  • 1 літр 40% спиртного (найкраще – розведений спирт, але можна взяти горілку або самогон);
  • три-чотири бутони гвоздики;
  • стручок гострого перцю чилі;
  • 2 чайні ложки не зацукрованого меду;
  • 1 чайна ложка перцю горошком;
  • 1 чайна ложка мускатного горіха.

Процес приготування:

  1. Зробіть суміш зі спецій у металевій ємності.
  2. Додайте туди перець.
  3. Залийте отриману суміш спиртом.
  4. Підігрійте на невеликому вогні до закипання.
  5. Накрийте кришкою та зачекайте, поки рідина охолоне.
  6. Злийте отриманий настій, ретельно закоркуйте, помістіть у прохолодне та темне місце приблизно на 14 днів.
  7. Отриманий продукт процідіть та розлийте по ємностях, помістіть готовий продукт у холодильник.

Як зробити перцівку зі спирту?

Перцева настойка на спирту

Чистий етанол для приготування перцівки зазвичай використовують ті, хто хоче підвищити градус напою, оскільки спирт із міцністю 70% можна успішно розводити не до 40, а до 50%. Водночас смак отриманого напою практично не зміниться, оскільки високий градус маскує пекучість. Але й сп'яніння настає набагато швидше.

Такий рецепт домашньої перцівки на спирті сподобається тим, для кого має значення чистота спиртової бази. Але, хоча існує думка, що, якщо зробити перцівку зі спирту в домашніх умовах, вона вийде приємнішою на смак, набагато більше це залежатиме від збалансованості доданих компонентів.

Для приготування знадобляться:

  • питний спирт, розведений до 40% - 1 літр;
  • гострий стручковий перець - 1 штук;
  • чорний перець горошком – 15 штук;
  • запашний перець – 3 штуки;
  • бджолиний мед – 3 чайні ложечки;
  • кориця – половина палички (краще не використовувати мелену, щоб унеможливити додаткову фільтрацію.

Порядок приготування:

  1. Розтовкти перець у ступці та додати всі компоненти в посудину.
  2. Залити спиртом.
  3. Вилити мед і ретельно розмішати, щоб він весь розчинився.
  4. Помістити в темне прохолодне приміщення на 2 тижні.
  5. Зцідити готову настоянку, розлити в пляшки.

Поради: як правильно приготувати домашню перцівку

Перед тим, як приготувати перцівку в домашніх умовах, важливо врахувати цілу низку важливих моментів:

  1. Якість спирту та його міцність. Для приготування найкраще брати хороший спирт, який не має сторонніх домішок та запахів. Ідеально підходять сорти «Пшенична сльоза» та «Альфа» – найчистіший етанол з мінімумом домішок. Потрібна міцність алкогольної основи становить 40%.
  2. Сорти гострого перцю. На ринку сьогодні можна знайти багато сортів перцю, що відрізняються своєю пекучістю та смаком. Рівень гостроти визначається за шкалою Сковілла. Наприклад, перець Халапеньйо містить 2500-8000 сковілів, що означає його м'якість, Кайєнський перець має 30-50 тисяч сковілів, що характеризує його високу пекучість. Вибір сорту перцю визначає, готується настойка для вживання або розтирання.
  3. Рецептура, що дотримується правильно. У процесі приготування напою дуже важливо дотримуватися всіх рекомендацій, зазначених у рецепті. Якщо потрібно очистити перець від насіння, потрібно зробити.
  4. Мед. Компонент не менш важливий, ніж спирт та перець. Для приготування краще використовувати мед, що ще не зацукрувався, який легко можна розчинити. Ідеально підійде гречаний або лучний мед із багатим ароматом.
  5. Додаткові компоненти. Якщо додати в настойку набір прянощів, напій стане схожим на ароматний глінтвейн.

Як правильно пити перцівку на спирті?

Виготовлену настойку краще вживати взимку. Попереднього охолодження не потрібно, краще вживати напій кімнатної температури. Перцева настойка не п'ється одним духом, потрібно трохи потримати її у роті. Найкраще закускою будуть страви з м'яса з різними маринадами. Якщо настоянка здається гіркуватою, можна запитати її томатним соком.

Перцівка сама по собі має на увазі гостроту, тому перед вживанням варто потурбуватися про своє здоров'я. Не рекомендується вживати напій людям, які страждають на захворювання печінки, шлунка і кишківника.